Çankayadaki Halkýmýzý Mantolamadaki Üstün Kalite Ve Hizmet Anlayýþýmýzla Þubemize Bekliyoruz. .
Mantolama Yapým Aþamasý;
1-YÜZEY KONTROLÜ
Mantolama ( Isý Yalýtým ) uygulamasýna baþlamadan önce mantolama yapýlacak yüzeyler dikkatlice incelenmelidir.
Yüzeyde oluþmuþ veya oluþmaya baþlamýþ kabarmalar dikkatlice kazýnmalýdýr. Kazýnan bölümler sýradan sývalarla doldurulmamalý , özel tamir harçlarý kullanýlmalýdýr. Cephede oluþan kýlcal çatlaklar ise 'v' þeklinde geniþletilmeli ve özel tamir harçlarýyla çatlamýþ bölümler onarýlmalýdýr.
Yüzeyde demir donatýlar gözüküyorsa önce demir donatýlara antipas uygulanmalý sonra üzeri kuvvetli yapýþma özelliði olan özel dolgu malzemeleriyle kapatýlmalýdýr.
2-ÝSKELE SÝSTEMÝ
Mantolama uygulamýsý sýrasýnda tüm cephe boyunca yanal bir çalýþma yapýlacaðýndan asma iskele kullanýlmasý uygun deðildir. Zorunlu durumlar haricinde mantolama profil boru iskelelerle yapýlmalýdýr.
Ýskele kurulumu sýrasýnda yardýmcý malzeme olarak taþ, tahta vb. çalýþma güvenliði tehlikeye atacak malzemeler kullanýlmamalýdýr. Ýskele yükseklik ayarý için özel olarak üretilmiþ alt ayar milleri kullanýlmalýdýr.
Ýskelenin duvara güvenli bir þekilde montajý için ise yine özel olarak üretilmiþ rijit baðalantý elemanlarý ve çelik dübeller kullanýlmalýdýr.
3-ISI YALITIM LEVHALARININ YAPIÞTIRILMASI
Kullanýlacak ýsý yalýtým yapýþtýrma harcý düþük devirli karýþtýrýcý yardýmýyla karýþtýrýlarak hazýrlanmalýdýr. Elle karýþtýrma ile gerekli homojen karýþým elde edilemeyeceðinden mutlak suretle düþük devirli karýþtýrýcýlar kullanýlmalýdýr.
Levhalar iki farklý þekilde yapýþtýrýlabilir ;
4-ISI YALITIM LEVHALARININ DÖÞENMESÝ
Isý yalýtým levhalarýnýn döþenmesine baþlamadan önce uygulama yapýlacak yüzeyin en alt kýsmýna su basman profilleri yerleþtirilmeli ve cephe teraziye alýnmalýdýr.
Isý yalýtým levhalarý uygulama yüzeyinin alt kýsmýndan baþlanarak yukarýya doðru þaþýrtmalý olarak döþenmelidir. Cephelerin birleþtiði köþelerde de gerekli þaþýrtma yapýlmalý ve uygulama bütünlüðü saðlanmalýdýr.
Isý Yalýtým levhalarý döþenirken yüzeyin düzlüðü yanal olarak sürekli kontrol edilmeli, gerekli durumlarda levhalar traþlanarak düz bir satýh oluþturulmalýdýr.
5-ISI YALITIM LEVHALARININ DÜBELLENMESÝ
Cepheye yapýþtýrýlan ýsý yalýtým levhalarý yapýþtýrma iþleminin üzerinden en az 1 gün geçtikten sonra cepheye dübellenmelidir.
Uygun dübel türü ve büyüklüðü ; uygulama yapýlan yüzeyin türüne ve kullanýlacak ýsý yalýtým levhasýnýn kalýnlýðýna göre çeþitlilik göstermektedir. Saðlanacak dayaným ancak uygun dübelin seçilmesiyle mümkün olacaktýr.
Dübel uygulama þekli ve kullanýlacak dübel sayýsý ilgili þartnamelerde belirtildiði þekilde olmalýdýr.
6-KÖÞELERÝN OLUÞTURULMASI
Dübelleme iþlemi sonrasý tüm köþelere pvc veya alüminyumdan mamul köþe profilleri monte edilir. Köþelerin teþkilinde mutlaka köþe profilleri kullanýlmalýdýr.
Köþe profili olarak fileli köþe profili kullanýlmasý iþçilik hatalarýnýn en aza indirgenmesi bakýmýndan önemlidir.
Köþe profili olarak filesiz alüminyum köþe profili tercih edilmesi durumunda ; paslanmaz niteliklere sahip malzemeden imal edilmiþ olmasýna ve mutlaka donatý filesinin köþe profilini saracak þekilde monte edilmesine dikkat edilmelidir .
7-ISI YALITIM SIVASI VE DONATI FÝLESÝ
Köþe profillerinin montajýndan sonra uygulama yapýlacak tüm yüzeylere çelik mala ile ýsý yalýtým levhasý sýva harcý çekilir. Ýlk kat sývasý henüz ýslakken donatý filesi sýva içerisine gömülür. File birleþim yerlerinde minimum 10 cm bindirme yapýlmasý gerekmektedir.
Filenin ilk kat sýva üzerine serilmesini takiben ikinci kat sýva uygulanarak düz bir satýh elde edilir.
File olarak ýsý yalýtým þartnamesinin þart koþtuðu niteliklere sahip donatý filelerinin kullanýlmasý, uzun süreli sýva dayanýmýnýn saðlanmasý açýsýndan önemlidir.
8-DEKORATÝF KAPLAMA ASTARI VE DEKORATÝF KAPLAMA
Sývasý tamamlanan yüzeylere yeterli kuruma süresini takiben aderans artýrýcý dekoratif kaplama astarý uygulanmalýdýr. Astarýn kurumasýnýndan sonra dekoratif kaplama uygulamasýna geçilebilir.
Dekoratif kaplama harcý çelik mala ile yüzeye uygulanýr ve plastik mala ile desen verilir. Güzel bir desenin iþinde uzman ustalarýn elinden çýkabileceði unutulmamalýdýr.
Dekoratif kaplama cepheye verdiði güzel görünümün yanýnda cephede oluþabilecek kýlcal çatlaklarý engellemesi bakýmýndan da önemlidir.
Yaðmurlu havalarda, direk güneþ ýþýðýnýn cepheye geldiði durumlarda ve çok soðuk havalarda uygulanmasýnýn yapýlmasý görünüm kalitesini düþürmektedir.
9-BOYAMA
Dekoratif kaplama renkli olarak doðrudan uygulanabileceði gibi sonradan da renklendirilebilir. Genellikle beyaz dekoratif kaplama üzerine silikon esaslý boya yapýlarak istenilen cephe renginin elde edilmesi daha ekonomik olduðundan tercih edilmektedir.
Boya olarak kaliteli bir boya kullanýlmasý iþin görünüm kalitesini direk olarak etkilemektedir.
Boyanýn, boya üreticisinin belirlediði karýþým þartlarýna baðlý kalýnarak hazýrlanmasý ve yine boya üreticisinin tavsiye ettiði uygulama koþullarýna göre yapýlmasý uzun süreli renk dayanýmý açýsýndan önemlidir.
10-ÝSKELE DEMONTAJI
Mantolama uygulamasýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan son kontroller yapýlarak iskele söküm aþamasýna geçilmelidir.
Ýskele montajý sýrasýnda kullanýlan rijit baðlantý elemanlarý sökülmeli ve baðlantý elemanlarýnýn içine girdiði delikler mastik ile doldurulmalýdýr. Uygulamanýn ardýndan mastik kuruyana kadar beklenmeli , mastiðin kuruduðundan emin olduktan sonra mastik üzeri boyanmalýdýr.