Çankayadaki Halkımızı Mantolamadaki Üstün Kalite Ve Hizmet Anlayışımızla Şubemize Bekliyoruz. .
Mantolama Yapım Aşaması;
1-YÜZEY KONTROLÜ
Mantolama ( Isı Yalıtım ) uygulamasına başlamadan önce mantolama yapılacak yüzeyler dikkatlice incelenmelidir.
Yüzeyde oluşmuş veya oluşmaya başlamış kabarmalar dikkatlice kazınmalıdır. Kazınan bölümler sıradan sıvalarla doldurulmamalı , özel tamir harçları kullanılmalıdır. Cephede oluşan kılcal çatlaklar ise 'v' şeklinde genişletilmeli ve özel tamir harçlarıyla çatlamış bölümler onarılmalıdır.
Yüzeyde demir donatılar gözüküyorsa önce demir donatılara antipas uygulanmalı sonra üzeri kuvvetli yapışma özelliği olan özel dolgu malzemeleriyle kapatılmalıdır.
2-İSKELE SİSTEMİ
Mantolama uygulamısı sırasında tüm cephe boyunca yanal bir çalışma yapılacağından asma iskele kullanılması uygun değildir. Zorunlu durumlar haricinde mantolama profil boru iskelelerle yapılmalıdır.
İskele kurulumu sırasında yardımcı malzeme olarak taş, tahta vb. çalışma güvenliği tehlikeye atacak malzemeler kullanılmamalıdır. İskele yükseklik ayarı için özel olarak üretilmiş alt ayar milleri kullanılmalıdır.
İskelenin duvara güvenli bir şekilde montajı için ise yine özel olarak üretilmiş rijit bağalantı elemanları ve çelik dübeller kullanılmalıdır.
3-ISI YALITIM LEVHALARININ YAPIŞTIRILMASI
Kullanılacak ısı yalıtım yapıştırma harcı düşük devirli karıştırıcı yardımıyla karıştırılarak hazırlanmalıdır. Elle karıştırma ile gerekli homojen karışım elde edilemeyeceğinden mutlak suretle düşük devirli karıştırıcılar kullanılmalıdır.
Levhalar iki farklı şekilde yapıştırılabilir ;
4-ISI YALITIM LEVHALARININ DÖŞENMESİ
Isı yalıtım levhalarının döşenmesine başlamadan önce uygulama yapılacak yüzeyin en alt kısmına su basman profilleri yerleştirilmeli ve cephe teraziye alınmalıdır.
Isı yalıtım levhaları uygulama yüzeyinin alt kısmından başlanarak yukarıya doğru şaşırtmalı olarak döşenmelidir. Cephelerin birleştiği köşelerde de gerekli şaşırtma yapılmalı ve uygulama bütünlüğü sağlanmalıdır.
Isı Yalıtım levhaları döşenirken yüzeyin düzlüğü yanal olarak sürekli kontrol edilmeli, gerekli durumlarda levhalar traşlanarak düz bir satıh oluşturulmalıdır.
5-ISI YALITIM LEVHALARININ DÜBELLENMESİ
Cepheye yapıştırılan ısı yalıtım levhaları yapıştırma işleminin üzerinden en az 1 gün geçtikten sonra cepheye dübellenmelidir.
Uygun dübel türü ve büyüklüğü ; uygulama yapılan yüzeyin türüne ve kullanılacak ısı yalıtım levhasının kalınlığına göre çeşitlilik göstermektedir. Sağlanacak dayanım ancak uygun dübelin seçilmesiyle mümkün olacaktır.
Dübel uygulama şekli ve kullanılacak dübel sayısı ilgili şartnamelerde belirtildiği şekilde olmalıdır.
6-KÖŞELERİN OLUŞTURULMASI
Dübelleme işlemi sonrası tüm köşelere pvc veya alüminyumdan mamul köşe profilleri monte edilir. Köşelerin teşkilinde mutlaka köşe profilleri kullanılmalıdır.
Köşe profili olarak fileli köşe profili kullanılması işçilik hatalarının en aza indirgenmesi bakımından önemlidir.
Köşe profili olarak filesiz alüminyum köşe profili tercih edilmesi durumunda ; paslanmaz niteliklere sahip malzemeden imal edilmiş olmasına ve mutlaka donatı filesinin köşe profilini saracak şekilde monte edilmesine dikkat edilmelidir .
7-ISI YALITIM SIVASI VE DONATI FİLESİ
Köşe profillerinin montajından sonra uygulama yapılacak tüm yüzeylere çelik mala ile ısı yalıtım levhası sıva harcı çekilir. İlk kat sıvası henüz ıslakken donatı filesi sıva içerisine gömülür. File birleşim yerlerinde minimum 10 cm bindirme yapılması gerekmektedir.
Filenin ilk kat sıva üzerine serilmesini takiben ikinci kat sıva uygulanarak düz bir satıh elde edilir.
File olarak ısı yalıtım şartnamesinin şart koştuğu niteliklere sahip donatı filelerinin kullanılması, uzun süreli sıva dayanımının sağlanması açısından önemlidir.
8-DEKORATİF KAPLAMA ASTARI VE DEKORATİF KAPLAMA
Sıvası tamamlanan yüzeylere yeterli kuruma süresini takiben aderans artırıcı dekoratif kaplama astarı uygulanmalıdır. Astarın kurumasınından sonra dekoratif kaplama uygulamasına geçilebilir.
Dekoratif kaplama harcı çelik mala ile yüzeye uygulanır ve plastik mala ile desen verilir. Güzel bir desenin işinde uzman ustaların elinden çıkabileceği unutulmamalıdır.
Dekoratif kaplama cepheye verdiği güzel görünümün yanında cephede oluşabilecek kılcal çatlakları engellemesi bakımından da önemlidir.
Yağmurlu havalarda, direk güneş ışığının cepheye geldiği durumlarda ve çok soğuk havalarda uygulanmasının yapılması görünüm kalitesini düşürmektedir.
9-BOYAMA
Dekoratif kaplama renkli olarak doğrudan uygulanabileceği gibi sonradan da renklendirilebilir. Genellikle beyaz dekoratif kaplama üzerine silikon esaslı boya yapılarak istenilen cephe renginin elde edilmesi daha ekonomik olduğundan tercih edilmektedir.
Boya olarak kaliteli bir boya kullanılması işin görünüm kalitesini direk olarak etkilemektedir.
Boyanın, boya üreticisinin belirlediği karışım şartlarına bağlı kalınarak hazırlanması ve yine boya üreticisinin tavsiye ettiği uygulama koşullarına göre yapılması uzun süreli renk dayanımı açısından önemlidir.
10-İSKELE DEMONTAJI
Mantolama uygulamasının tamamlanmasının ardından son kontroller yapılarak iskele söküm aşamasına geçilmelidir.
İskele montajı sırasında kullanılan rijit bağlantı elemanları sökülmeli ve bağlantı elemanlarının içine girdiği delikler mastik ile doldurulmalıdır. Uygulamanın ardından mastik kuruyana kadar beklenmeli , mastiğin kuruduğundan emin olduktan sonra mastik üzeri boyanmalıdır.